Rödlöksdröm - ett smakfullt underbart tillbehör

En av mina mest framgångsrika marmelader genom åren är min rödlöksmarmelad, den får dock inte heta marmelad eftersom man inte får göra marmelad av rödlök. Från idag heter den Rödlöksdröm

Möjligen höjer någon på ögonbrynen – rödlök i en marmelad? Några höjde definitivt på ögonbrynen. För mig var det en självklarhet. Lökens egen sötma, förstärkt med rårörsocker, är helt enkelt en perfekt förutsättning för en god marmelad. Jag ville sedan göra en lite kryddigare marmelad, som en chutney (ordet chutney kommer från hindi och betyder just ’kryddigt’), och därför tillsatte jag även rapsolja, balsamvinäger, havssalt, svartpeppar samt lagerblad.

Resultatet blev en smakrik vinnare som har älskats inte bara av mig, utan av många andra. Redan 2014 serverades den på Nobelfesten, 2015 blev den diplomerad av Husmansbord och 2016 utnämndes den till Sveriges bästa landskapsmat. Den har lovprisats av ingen mindre än Carl Jan Granqvist "Hatten av för den röda löken, en blivande favorit på julens bord!".

Och det bästa av allt: den passar till nästan allt, från ostar och allt grillat till rotsaker, grönsaker och surströmming! Sådana unika smaker kan man inte lyckas med varje gång, men den här smaken och produkten är jag riktigt nöjd med. Det är när man lyckas så här som man tycker att man har världens bästa jobb!

En underbar dröm gjord på röd lök. Passar bra till det mesta. Supergott till allt grillat Den passar mycket bra till ostar. Gott som tillbehör till kött, stekt potatis, rotsaker, kyckling, grönsaker och inte minst till surströmming.

Utnämnd till Sveriges bästa landskapsmat 2016, på GastroNord-mässan.
Diplomerad av Husmanbord 2015.
Serverad på Nobelfesten 2014, 2016.

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända