Rårörsocker - gott och nyttigt?

Jag har valt att använda oraffinerat ekologisk rårörsocker för att göra mina produkter så naturliga som möjligt. Sörgården Måla använder ekologisk rårörsocker för den goda smaken och för säkerhets skull, dessutom för att vi vill bidra till att minska användningen av syntetiska sötningsmedel, industriellt processade ingredienser och industriellt processad mat.

Jag har valt att använda oraffinerat ekologisk rårörsocker för att jag anser att det är väldigt osäkert och riskabelt med syntetiska sötningsmedel. Syntetiska sötningsmedel, som aspartam, hjälper till och förstärker det konstlade sötsuget och skapar kaos med de hormoner som reglerar vår aptit. Sedan 1974 har forskare varnat för skadlig påverkan av aspartam, på bl.a. hjärna, lever och lungor, men vi har trots detta försäkrats att det är säkert och i stället uppmanats att använda det i stället för socker.

Rårörsocker framställs av sockerrör och tillverkas genom att sockersaften pressas ur sockerrören mellan stora valsar. Sedan renas sockersaften genom filtrering och kokas. Ur saften kristalliseras sedan råsockret. Råsockret centrifugeras, torkas och förpackas. Det är tack vare att rårörsockret inte raffineras som det bibehåller mineraler och smakämnen som annars skulle försvinna. Detta första socker består dels av rent socker, sackaros, men också av melass. Det är melassen som ger sockret dess bruna färg och fylliga smak.

Jag är säker på att du har hört mycket om hur dåligt raffinerat socker är för din hälsa - nog för att tänka två gånger innan du lägger en påse med vitt socker i din matkorg. Alldeles bredvid det vita sockret på butikshyllan finns några alternativ som verkar som om de är lite mer hälsosamma. Det finns t.ex. sockerrörsjuice. Eller hur är det med råsocker? Är dessa "naturliga" sockerarter verkligen bättre för dig än raffinerat vitsocker? Eller är de åtminstone lite mindre dåliga för dig?

Ren sackaros, eller vitt socker, är intetsägande - framför allt är det sött, det har inte mycket smak alls. Andra mindre raffinerade sockerarter har en varmare, rikare smakprofil som många tycker om. Kristallens färg är en bra guide till hur uttalad melassen övertonerna kommer att vara.

Marknadsförare hävdar att råsockret behåller mer av näringsämnena från den ursprungliga växten. Men sockerrör har inte många näringsämnen att börja med. Näringsmässigt sett är det verkligen ingen meningsfull skillnad mellan någon av olika sorters socker. Även om vissa är definitivt mindre bearbetade, ger de alla samma antal kalorier, och när det gäller matsmältning och metabolism kan din kropp inte berätta skillnaden.

Med andra ord, om du föredrar en mindre bearbetad, processad produkt (och du har inget emot premiumpriset) är råsocker eller evaporerad sockerrörsjuice bra. Men du behöver fortfarande begränsa ditt intag av dessa naturliga sockerarter precis som du skulle begränsa ditt intag av raffinerat vitsocker.

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända