Mina smaker
När jag ska ta fram en ny smak går jag runt och lurar en hel del. Jag brukar säga att jag ”smakar mentalt” först, ibland tar jag också hjälp och provsmakar liknande produkter eller tittar på recept med liknande produkter. Plötsligt brukar lösningarna ramla ner, och när jag sedan har valt ut vissa kombinationer av ingredienser som har smakat gott i huvudet, då har det blivit dags för att experimentera vid spisen…
Ibland stöter jag på problem, som med de smaklösa blåbären eller den lama pepparroten, men då hittar jag oftast en lösning, t.ex. att tillsätta lavendel till blåbären eller låta bli att koka pepparroten. Det är just det där grubblandet och experimenterandet som jag gillar…
Naturligtvis avslöjar jag aldrig mina recept, men på burkarna och flaskorna kan du givetvis se vilka ingredienser som ingår. Dessutom är jag generös med serveringsförslag på alla förpackningar. Jag använder bara naturliga tillsatser, som förhöjer smaken. I slutändan handlar det sedan mest om en känsla för tillagning och proportioner. Och så har jag fått fram ytterligare en unik smak – förhoppningsvis en smak som även faller dig som kund i smaken!
Läs lite mer här nedan om några av de smaker som jag har tagit fram genom åren.
Mina unika smaker jag tagit fram genom åren
RAGNARÖK
Starka smaker är någonting som jag har börjat arbeta med på senare år genom sortimentet ”Chili Viking”. Min son utmanade mig att ta fram en riktigt stark chilisås och mitt svar blev: Ragnarök. Den är huvudsakligen gjord av Carolina Reaper, världens starkaste chilifrukt (omkring två miljoner på Scoville-skalan). Till denna lägger jag lite Dorset Naga och Habanero Big Sun samt lite örter och annat. För också få till en rik och lång smak rostar jag chilin. Tillsammans med den växande hettan hos Carolina Reaper ger detta en dynamisk smakupplevelse som inte bara bränner i munnen…
Ragnarök, ”Gudarnas skymning”, är jordens undergång i den fornnordiska mytologin och någon har beskrivit smaken av min chilisås ”som när Fenrisulven sliter sig fri från sina bojor och slukar solen”, en annan beskrev smaken ”som om Tor slår med sin hammare – inne i halsen”. Ett tredje smakomdöme löd: ”Det är som lokalbedövning – på ett bra sätt…” Smaka gärna själv, men var försiktig med doseringen – jordens undergång bör upplevas i lagoma doser…
VALHALLS ELIXIR
HABANEROSÅS:
TORS BLIXTRANDE BRYGD & CHIPOTLESÅS:
FENJAS HETA RÖKDAGG
Jorden kan ju inte gå under varje dag och för den som vill avstå Ragnarök, har jag två goda såser som min Habanerosås och Chipotlesås. För att kunna smaka båda dessa två goda chilisåser, har jag tagit fram presentförpackningen ”Valhalls Elixir”, Båda passar bra till grillningen när du vill lyxa till det lite extra. Då är du också i gott sällskap – 2016 serverades dessa båda såser på Nobelfesten…av Grillandslaget som bjöd på vickning…
Vad är det som gör smaker så fascinerande? Ta min Habanerosås ”Tors blixtrande brygd” som exempel. Den börjar som en söt upplevelse, ungefär som när Tor klädde ut sig till Freja för att lura jätten Trym. Därefter exploderar smakerna och landar tillslut i chilins hetta, som när Tor återfick sin hammare och dräpte Trym i ett enda slag…
Fenjas Heta Rökdagg, Fenja var en jättinna i den nordiska mytologin som arbetade i kvarnen Grotte. Precis som min Chipotlesås var hon stark och mustig, men inte alltid så lätt att tämja. Fast med rätt dosering har du här den perfekta grillsåsen – med både mexikansk chilihetta och fornnordisk honungssötman – förmodligen betydligt lättare att leva med än med Fenja…
Habanerosåsen passar bra till lite ljusare kött och grönsaker medan den rökigare Chipotlesåsen passar utmärkt till mörkare kött och rotsaker på grillen.
RÖDBETSKETCHUP
I Sverige är vi inte helt vana vid rödbetssmaken. Annat är det i Östeuropa. Där tillhör den en av favoritsmakerna. Det är min särbo, som är från Polen, som har öppnat mina smaklökar för rödbetan. Jag ville därför ta fram en god rödbetsketchup. Det är ursprungligen en judisk mattradition, men som används flitigt i hela Östeuropa. För att balansera den jordiga sötman från rödbetorna ville jag skapa lite sting i såsen. Jag bestämde mig därför att använda pepparrot. De första försöken misslyckades dock totalt. Visst gjorde rödbetorna jobbet, men jag saknade helt pepparrotens sting i såsen. Först kunde jag inte för mitt liv begripa varför. Jag hade ju ekologisk pepparrot av bästa märke direkt från min odlare och leverantör i Kungsbacka. Tillslut insåg jag i alla fall vad som var problemet: pepparroten kunde inte koka med de övriga ingredienserna – då dog den helt enkelt. När jag tillsatte den senare i processen fick jag däremot till det rätta stinget! Nu har jag en sås som jag är riktigt stolt över och vill du uppleva en verkligt unik smak då ska du välja min rödbetsketchup. Den passar utmärkt till varmkorven och skinkmackan, eller till kyckling- och fiskrätten. Ja, den passar till mycket – till rökt kött och fisk, till den mustiga grytan eller till en bit god ost.
Det är bara att välja och vraka – och våga smaka!
VILTKETCHUP
En sås behöver absolut inte vara stark för att vara mustig och smakrik. Min viltketchup, som är relativt ny i mitt sortiment, är ett lysande exempel på detta. Jag ville ta fram en sås som passade bra till smakrikt viltkött. Så jag började i vanlig ordning att ”smaka mentalt” i mitt huvud. Jag ville få fram smaker som kunde upplevas ungefär som en vandring in i urskogen – tänk dig en målning av John Bauer! Med otämjd vildhet och samtidigt lockande skönhet. Svarta vinbär och blåbär fick bli grunden, medan rönnbär och enbär blev kärnan i själva kryddningen. För att balansera och skapa en fyllig sås tillsatte jag även rårörsocker, vinäger, havssalt, svartpeppar, libbsticka, lagerblad, kanel och timjan. Och vips hade jag en smaksensation i min gryta – en trollbrygd som hämtad direkt från vildmarken!
Denna både lyxiga och jordnära ketchup tycker jag passar alldeles utmärkt till viltkött, men även till anka, kalkon, hamburgare eller köttbullar.
RAGNARÖK
Starka smaker är någonting som jag har börjat arbeta med på senare år genom sortimentet ”Chili Viking”. Min son utmanade mig att ta fram en riktigt stark chilisås och mitt svar blev: Ragnarök. Den är huvudsakligen gjord av Carolina Reaper, världens starkaste chilifrukt (omkring två miljoner på Scoville-skalan). Till denna lägger jag lite Dorset Naga och Habanero Big Sun samt lite örter och annat. För också få till en rik och lång smak rostar jag chilin. Tillsammans med den växande hettan hos Carolina Reaper ger detta en dynamisk smakupplevelse som inte bara bränner i munnen…
Ragnarök, ”Gudarnas skymning”, är jordens undergång i den fornnordiska mytologin och någon har beskrivit smaken av min chilisås ”som när Fenrisulven sliter sig fri från sina bojor och slukar solen”, en annan beskrev smaken ”som om Tor slår med sin hammare – inne i halsen”. Ett tredje smakomdöme löd: ”Det är som lokalbedövning – på ett bra sätt…” Smaka gärna själv, men var försiktig med doseringen – jordens undergång bör upplevas i lagoma doser…
VALHALLS ELIXIR
HABANEROSÅS:
TORS BLIXTRANDE BRYGD & CHIPOTLESÅS:
FENJAS HETA RÖKDAGG
Jorden kan ju inte gå under varje dag och för den som vill avstå Ragnarök, har jag två goda såser som min Habanerosås och Chipotlesås. För att kunna smaka båda dessa två goda chilisåser, har jag tagit fram presentförpackningen ”Valhalls Elixir”, Båda passar bra till grillningen när du vill lyxa till det lite extra. Då är du också i gott sällskap – 2016 serverades dessa båda såser på Nobelfesten…av Grillandslaget som bjöd på vickning…
Vad är det som gör smaker så fascinerande? Ta min Habanerosås ”Tors blixtrande brygd” som exempel. Den börjar som en söt upplevelse, ungefär som när Tor klädde ut sig till Freja för att lura jätten Trym. Därefter exploderar smakerna och landar tillslut i chilins hetta, som när Tor återfick sin hammare och dräpte Trym i ett enda slag…
Fenjas Heta Rökdagg, Fenja var en jättinna i den nordiska mytologin som arbetade i kvarnen Grotte. Precis som min Chipotlesås var hon stark och mustig, men inte alltid så lätt att tämja. Fast med rätt dosering har du här den perfekta grillsåsen – med både mexikansk chilihetta och fornnordisk honungssötman – förmodligen betydligt lättare att leva med än med Fenja…
Habanerosåsen passar bra till lite ljusare kött och grönsaker medan den rökigare Chipotlesåsen passar utmärkt till mörkare kött och rotsaker på grillen.
RÖDBETSKETCHUP
I Sverige är vi inte helt vana vid rödbetssmaken. Annat är det i Östeuropa. Där tillhör den en av favoritsmakerna. Det är min särbo, som är från Polen, som har öppnat mina smaklökar för rödbetan. Jag ville därför ta fram en god rödbetsketchup. Det är ursprungligen en judisk mattradition, men som används flitigt i hela Östeuropa. För att balansera den jordiga sötman från rödbetorna ville jag skapa lite sting i såsen. Jag bestämde mig därför att använda pepparrot. De första försöken misslyckades dock totalt. Visst gjorde rödbetorna jobbet, men jag saknade helt pepparrotens sting i såsen. Först kunde jag inte för mitt liv begripa varför. Jag hade ju ekologisk pepparrot av bästa märke direkt från min odlare och leverantör i Kungsbacka. Tillslut insåg jag i alla fall vad som var problemet: pepparroten kunde inte koka med de övriga ingredienserna – då dog den helt enkelt. När jag tillsatte den senare i processen fick jag däremot till det rätta stinget! Nu har jag en sås som jag är riktigt stolt över och vill du uppleva en verkligt unik smak då ska du välja min rödbetsketchup. Den passar utmärkt till varmkorven och skinkmackan, eller till kyckling- och fiskrätten. Ja, den passar till mycket – till rökt kött och fisk, till den mustiga grytan eller till en bit god ost.
Det är bara att välja och vraka – och våga smaka!
VILTKETCHUP
En sås behöver absolut inte vara stark för att vara mustig och smakrik. Min viltketchup, som är relativt ny i mitt sortiment, är ett lysande exempel på detta. Jag ville ta fram en sås som passade bra till smakrikt viltkött. Så jag började i vanlig ordning att ”smaka mentalt” i mitt huvud. Jag ville få fram smaker som kunde upplevas ungefär som en vandring in i urskogen – tänk dig en målning av John Bauer! Med otämjd vildhet och samtidigt lockande skönhet. Svarta vinbär och blåbär fick bli grunden, medan rönnbär och enbär blev kärnan i själva kryddningen. För att balansera och skapa en fyllig sås tillsatte jag även rårörsocker, vinäger, havssalt, svartpeppar, libbsticka, lagerblad, kanel och timjan. Och vips hade jag en smaksensation i min gryta – en trollbrygd som hämtad direkt från vildmarken!
Denna både lyxiga och jordnära ketchup tycker jag passar alldeles utmärkt till viltkött, men även till anka, kalkon, hamburgare eller köttbullar.